Jan Evert Scholten

Dat we vandaag de dag gratis en voor niets onze benen mogen strekken in de 140 hectare die het Stadspark telt, hebben we te danken aan wijlen Jan Evert Scholten. De beste man woonde in Groningen en behoorde in 1892 tot een van de meest vermogende Hollanders. Gul als hij was schonk hij de Stadjers in 1913 een grote lap grond met als doel: een openbaar park waar eenieder terecht kan voor sport, plezier en ontspanning.

Goed gelukt, toch? Toch heeft het heel wat voeten in de aarde gehad. Landschapsarchitect Leonard Springer werd ingevlogen om het geheel vorm te geven, en samen met de Groningse directeur van gemeentewerken J.A. Mulock Houwer bedachten ze een plan om het braakliggend terrein om te toveren tot wonderlijk natuurpark, geheel in Engelse landschapstijl. 


Voor Stadjers door Stadjers

Dat klusje klaarden ze natuurlijk niet met z’n tweetjes. Vele handen maken licht werk, en om burgers zonder baan een nuttige tijdsbesteding te geven werden tal van werkzaamheden in het kader van de ‘werkverschaffing’ verricht door werklozen. Of er sprake was van uitbuiting laten we maar even in het midden. Men werkte zich dertien jaar lang een naad uit de broek om op een prachtige lentedag een majestueus park op te kunnen leveren. 

De officiële doch feestelijk opening vond plaats op 19 mei 1926 in het Stadsparkpaviljoen. Helaas heeft Jan Evert het niet mogen meemaken. Hij stierf in 1918. Vlak na zijn sterven werd alles in actie gezet om een waardig eerbetoon te realiseren. Elf jaar naar de opening werd het imposante monument aan het einde van de Concourslaan geplaatst. Je kunt er niet omheen. 

De zwart-wit foto's zijn gemaakt door A.S. Weinberg en P.B. Kramer.