Kind, Dier & Natuur

Fantastisch; die heilige nijlganzen, modderkruipers en rosse vleermuizen, maar heel aaibaar zijn ze niet. En moeilijk te vinden bovendien. Fijn dus dat er ook koeien, pony’s en geiten in het park rondscharrelen om te bewonderen en vertroetelen. Scroll vrolijk verder en lees meer over kind, dier en natuur. 

Arboretum
Nummer 1 op de plattegrond
Wat kun je verwachten van je bezoek aan een Arboretum? Een verzameling van verschillende bomen en heesters, waarvan een deel al tussen 1925 en 1928 gepland is. Het is een deel van het park dat interessant is voor jou, de wandelaar, maar ook voor geïnteresseerden in de wetenschap van de huishouding van winterharde, houtige gewassen.

Bijenstal
Nummer 2 op de plattegrond
Het leven van wilde bijen en hommels is van onschatbare waarde voor het leven van de mens. We kunnen ze op geen enkele manier missen, want ze zijn verantwoordelijk voor zo’n 90% van de bestuiving van bloemen en planten. De Bijenstal staat stevig tussen de hekken, maar gaat af en toe open voor bezoek. Op de site vind je meer informatie, kun je een bezoek inplannen of een bijenvolk adopteren.  

 
Voor meer info en/of vragen ga naar bijenhouders.nl

Heemtuin
Nummer 3 op de plattegrond
Dit is wat je noemt de wondere wereld van flora en fauna. Vanaf 1970 is dit deel van het park een botanische tuin. Een verwilderd plaatje waar je om de haverklap op een buitengewoon stukje natuur stuit. In de Heemtuin kun je ongestoord bosbaden en op afspraak een gratis rondleiding aanvragen.  

Voor meer info en/of vragen ga naar heemtuin.nl

Hooglander weide
Nummer 7 op de plattegrond

Je loopt niks vermoedend door het ruige, ongerepte Stadspark en ineens sta je oog in oog met een joekel van een Schotse Hooglander. Lichte paniek borrelt op. Langzaam draai je je om, klaar om te vluchten. Shit, daar ligt er nog een. Vrees niet mensenkind! Deze tevreden grazers doen je niets, maar het is wel verstandig om je handjes thuis te houden. ‘Leven en laten leven.’ zeggen we dan.

Natuur- en Duurzaamheid Educatie (NDE)
Nummer 9 op de plattegrond
Maak kennis met de Groningense urban jungle in natuurpaviljoen ’t Groene Hart. Het Natuur en Duurzaamheid Educatie verstrekt o.a. interessante wandelroutes met een thema waaronder het Bomenpad. Ik hoor je denken ‘Daar heb ik geen route voor nodig, aan elk pad staat een boom.' Kom op zeg, zo ontdek je nooit iets nieuws. Leren zul je!

Voor meer info en/of vragen ga naar ndegroningen.nl

Tuin- en recreatievereniging Stadspark
Geen nummer op de plattegrond
Volkstuin. Het woord dekt de lading zou je zeggen, toentjes veur ’t volk, maar er schuilt heel wat meer achter. Een vlindertuin, huiszwaluwtil, voedselbos, paddenpoel en maar liefst 205 tuinhuisjes bijvoorbeeld. Maar ook een gezamenlijk gebouw met prachtig terras en uitgebreide bibliotheek, waar jong en oud welkom zijn voor workshops, knutselmiddagen en spel- en borrelavonden. Let’s go! 
 
Voor meer info en/of vragen ga naar  trvstadspark.nl 

Hondenspeeltuin
Nummers 5 op de plattegrond
Eindelijk een speeltuin zonder kinderen! Een plek voor ons alleen! De hondenspeeltuin is de hang-out voor coole doggo’s en baasjes. Fijn je energie uitputten en aan je vaardigheden werken op de speeltoestellen. Als je het warm krijgt dan poedel je in het water. Iedereen heeft er plezier en er is ruimte om te zitten kletsen. 

 Stadspark met je hond
Nummers 4 en 6 op de plattegrond
Absoluut geen zin in andere honden of mensen? Maak dan een ommetje rondom de Zonneweide of loop los in Voorpark. FYI: Het is verplicht je eigen poep op te ruimen. Ook die van je hond. 

 

*Buiten de losloopgebieden en de loslooproute zijn honden ook welkom in het park mits aangelijnd. 

Ponyrijden
Nummer 10 op de plattegrond
De droom van elk beginnend cowboy of onbevreesde amazone: met je haren wapperend in de wind de horizon tegemoet galopperen. Kan op de prairie, maar ook in het Stadspark. Vanaf €2,50 mogen de pony’s aan de hand van een ouder of verzorger, en met een kleintje erbovenop, een paar minuutjes door het park draven.   
 
Voor meer info en/of vragen ga naar ponyverhuur.nl

Kinderboerderij Stadspark
Nummer 8 op de plattegrond
Mekkerende geitjes, koddige cavia’s en gigantische konijnen; allemaal present op de kinderboerderij. Het kost geen rooie cent om er een ommetje te maken, en je kijkt er je ogen uit. Na afloop neem je met je gezelschap plaats op de zitjes naast Het Groene Hart om te genieten van een broodje pindakaas of een fruitig ijsje. Resultaat: een onbetaalbare dag!

 
 
Voor meer info en/of vragen ga naar ndegroningen.nl

Speeltuin Stadspark
Nummer 11 op de plattegrond
Af en toen gaan pa en moe met ons naar de speeltuin toe. Ma draagt broodjes in een mand, pa de trommel met verband ... Ken je het versje nog? Zo niet, bezoek de Stadspark speeltuin en bekijk het met eigen ogen. Het is schommelen, glijden, vallen en weer opstaan in dit speelparadijs in de buitenlucht. Tegenwoordig draagt Ma een flesje wijn in haar mand en Pa zijn iPhone in de hand, maar dat terzijde. 
 
Voor meer info en/of vragen ga naar ndegroningen.nl

Plattegrond nodig?