Monumenten

Terwijl je door het stadspark dwaalt, ontvouwt zich het verleden in de vorm van monumenten. Ze onthullen de connectie tussen geschiedenis, natuur en menselijke creatie. 

 

Mulock Houwer herdenkingsboom 

Nummer 12 op de plattegrond
Mulock wie? En waarom een herdenkingsboom? Els Zwerver heeft een prachtig artikel geschreven over de heer Jan Anthony Mulock Houwer en zijn bijdrage aan het Stadspark. Hij ontwierp niet alleen het monument voor zijn vriend Jan Evert, maar ook het prachtige paviljoen. Er werd op een plek met prachtig uitzicht op zijn kunstwerk een bijzonder gewone eik gepland met daaromheen een bronzen hek, als verwijzing naar zijn liefde voor de natuur. 

Scholtenmonument 

Nummer 13 op de plattegrond
Jan Evert Scholten heeft de opening van het Stadspark en het Stadsparkpaviljoen in 1926 helaas nooit mogen meemaken. Hij overleed in 1916. De grootindustrieel was de eerste voorzitter ‘Vereeniging het Stadspark’ en grote geldschieter voor de aanleg van het volkspark. Zijn vriend Mulock Houwer ontwierp in samenwerking met de Amsterdamse beeldhouwer Abraham Hesselink ter nagedachtenis een passend monument, waarin zijn voorliefde voor paarden en sport te zien is. 

Plattegrond nodig?